Obesitatea, kolesterol-maila altua eta hipertentsioa dira arrisku kardiobaskularreko faktore nagusiak, eta horiek guztiak prebeni daitezke bizitza-ohitura osasungarriekinelikadurarekin hasita. Osasun kardiobaskular ona izateko, garrantzitsua da gatz kontsumoa murrizteazereal integralak jatea zereal finduak jan beharrean, koipe gutxiko produktuak aukeratzea, fruta eta barazki gehiago jatea, alkoholdun edari gehiegi ez hartzea, ezta azukredun eta gasdunak ere.

Kontua da gure bihotza osasuntsu mantentzeko jarraibide batzuk kontuan hartzea. Ildo horretan, Bihotzaren Espainiako Fundazioak gomendatzen digu bihotza indartuko diguten eta osasun kardiobaskular ona izaten lagunduko diguten elikagai batzuk sartzea gure dietan

Fruitu lehorrak: Gure bihotzerako oso errutina osasungarria da fruitu lehorrak modu erregularrean kontsumitzea, Omega 3 gantz-azido ugari baitute. Horien artean gomendagarrienak intxaurrak dira. Nahikoa da zure gosarian edo askarian bizpahiru intxaur jatea.

Arrain urdina: Arrain urdinak ere Omega 3 gantz azido kopuru handia dauka; arrain mota horrek kolesterol eta triglizerido maila jaisten laguntzen digu, eta odolaren fluidotasuna handitzen. Izokinahegaluzeaantxoak… horiek guztiek dituzte gure bihotzerako gantz osasungarriak.

Lekaleak: Ezin hobeak dira odoleko kolesterol-maila egokia mantentzeko, kalitatezko proteinak eta gantz gutxi dutelako. Sar itzazu zure dietan, astean bi aldiz gutxienez.

Oliba-olioa: Oliba-olioan ere aurkituko ditugu gantz-azidoak eta antioxidatzaileak. Oliba-olioa egunero kontsumitzeak –gordinik, batez ere– osasun kardiobaskularra babesten laguntzen du. Erabil ezazu ongailu gisa!

Txokolate beltza: Txokolatea ez da bere zaporeaz gozatzeko soilik. Txokolate beltza moderazioz kontsumitzea gure osasun kardiobaskularrerako oso onuragarria ere bada, arterien malgutasuna berrezartzen laguntzen baitu, eta globulu zuriak odol-hodietara itsastea saihesten baitu. Hori bai, txokolate beltzaz ari gara, hau da, gutxienez % 70eko kakao kopurua duen horretaz.

Ardo beltza: Jatorduetan egunean ardo beltz basokada bat hartzea gomendatzen dute adituek. Dirudienez, tanino eta polifenol kopuru handia dauka, eta substantzia horiek antioxidatzaileak dira; gainera, flavonoide askoko edaria da, eta horrek odol-hodiak dilatatzeko dohaina dauka, arterietarako oso onuragarria.

Te berdea: Infusio batzuk, tea kasu, gantzak erretzeko egokitzat jotzen dira. Antioxidatzaile asko dauka te berdeak, eta odoleko gantz-maila altua murrizten du.Har itzazu egunean bi katilukada gutxienez.

Funtsezkoa da elikagai horiek guztiak hartzen dituen dieta orekatua osasun kardiobaskular ona izateko, baina kontuan hartu behar dugu elikagai horiek nola prestatzen ditugun ere. Barazkiak baporean, arrainak eta haragiak plantxan, papillotean edo labean prestatzen baditugu, are “kardio-osasungarriagoak” izango dira plater horiek.

Eta, jakina, utzi sedentario izateari. Egunero ariketa fisikoa egitea da dieta orekatu baten osagarririk onena. Ez dago esfortzu handiegirik egin beharrik; nahikoa da azkar samar oinez ibiltzea, gutxienez ordu erdiz.