Bere azal gogorpean, kokoak organismorako onura anitz ditu. Bai bere mamiaren bidez: zuria eta aromatikoa; eta bai bere uraren bidez: hidratatzailea eta nutriziozkoa; kokotik ezaugarri antioxidatzaileak, hipogluzemianteak edo immunoestimulanteak lotu ditzakegu.

Fruitu lehor bat da (bai, hala sailkatuta dago), kokoen palmondoan hazten da, leku askotan “bizitzaren zuhaitza” izenarekin ezagutzen dena (Robinson Crusoe salbatu egin baitzuenDefoe-ren eleberri ezagunaren fikziozko naufragoa- eta hari esker ez zen iritsi zen irlan hil goseak jota).

Bere izenaren jatorria Portugaleko esploratzaileei dagokie, horiek Europan sartu baitzuten. Azal marroia, iletsua dauka, hiru zulorekin – aurpegi itxurarekin – eta horregatik kokoa ume txikiei kontatzen zitzaien ipuinekin edo sehaska-kantekin lotu zen.

Jateko modurik hoberena

BM Supermerkatuetan koko naturala aurkitu ahal izango duzu, Genuine Coconut-i esker, zalantzarik gabe, fruitu tropikal hau jateko modurik hoberena. Erosoa da eta irekitzeko erraza.  Berarekin daukan txotxarekin markatutako zuloa ireki besterik ez da egin behar, kokoaren urez gozatzeko, eta baita mozketa ildoa kolpatu ere, azala apurtzeko eta haragia jateko.

Modu erosoan jateko aukera ematez gain, iraunkorra da: ontzia naturala da eta paketearen osagai guztiak %100 biodegradagarriak dira (banbu txotxa, arto almidoiko etiketa eta lastotxo biodegradagarria). Horrez gain, kalitate organikoko ziurtagiri bat dauka eta baita ingurumena zaintzearen aldeko konpromisoa ere.

Koko bakar batek 325 ml koko ur eta 400 g mami inguru du. Ezin hobe kontserbatzen da bi hilabetez inguru eta ireki ondoren hobe da egunean bertan jatea.

Bitamina eta mineral ugari hartzeko: jan kokoa!

Fruitu honen mamiak gantz azido ugari dituen arren (40 gr 100 gr bakoitzeko), eta baita kaloria ugari ere (400 kcal 100 gr bakoitzeko) ez ditugu kokoaren onura gaitzetsi behar, bitaminei eta mineralei dagokienez.

Kokoak kaltzioa (25 mg.), magnesioa (52 mg.) eta fosforoa (113 mg.) dauka, funtsezkoak hezurrak zaintzeko; eta baita burdina (3 mg.), sodio (20 mg.), zink (2 mg.) eta potasioa (405 mg.) ere, besteak beste.

Horrez gain bitamina ugari eskaintzen ditu: B9 (azido folikoa, 26 mcg.), C (2 mgr.), B3 eta (antioxidatzailea); eta baita proteina (5 gr.) eta zuntz (11 gr.) ugari ere, zeinek hesteetako igarotzeari laguntzen diona.

Lipido ugariko fruitu bat denez, oro har, kokoa noizean behin eta zati txikietan jan behar da. Haragia ez zaie gainerako pisua dutenei edo flakatze prozesuetan daudenei gomendatzen. Ez da gauza bera gertatzen kokoaren urarekin, kaloria (40 kcal inguru 100 g bakoitzeko) eta karbohidrato (8 gr inguru  100 g bakoitzeko) gutxi dituelako.

Kokoaren onurak

Hidratatzailea: ur (%95) eta mineral (elektrolitoak) ugari ditu deshidratazioaren aurka egiten dutenak. Kirolarientzat fruitu ezin hobea

Energia emailea: hezurrei (kaltzioa), giharrei, garunari (magnesio) eta bihotzari (potasio) laguntzen die.

Antioxidatzailea: selenioak, zinkak eta E bitaminak zelulak zahartzearen aurka egiten dute.

Kolesterola eta arterien presioa erregulatzeari laguntzen diote: B3 bitamina kolesterola murrizteko eraginkorra da. Potasioak ere odol zirkulazioari laguntzen diote.

Digestiorako onuragarria: hainbat entzima bioaktibo natural ditu, digestio arazoei aurre egiteko.

Larruazala babesten du: azido laurikoak eta zitokininek larruazalaren itxura hobetzen dute.

Glukosa erregulatzen du: zuntzak gluzemia kontrolatzen laguntzen die diabetikoei.