Urte gutxi batzuk barru mundua dominatuko duen belaunaldia da, eta hasi da dagoeneko. Hala ere, badirudi milenialen ohituretako batzuk ez direla batere osasungarriak. Millennialak, edo FUNDEU bilatzaileak deitzen dien bezala, milenialak, laurogeiko hamarraldi hasieran eta 90eko hamarraldi erdialdea bitartean jaiotakoak dira; eta dagoeneko joerak ezartzen ari dira beren kontsumo-ohiturekin, bai eta mahaian ere, izan ere, badirudi ultra prozesatutako eta azukre kopuru handiko elikagai gehiegi jaten dutela. Hala ere, aukera berritzaile osasungarriak ere atseginez hartzen dituzte, eta urtero jartzen dute boladan sukaldaritzako joeraren bat edo produktu harrigarriren bat.

Beraiei esker, ahuakate eta kinoa mendiak erakusten dituzten argazki ikusgarriz –#foodporn– bete dira sare sozialak, baina, era berean, gai dira donutsekin irabiakiak egiteko ere. Belaunaldi honek bere jatorria alboratu ez dezan, berritzeko bere nahiak asebete ditzan eta bere osasuna mehatxatzen duen obesitate-epidemiari frenoa jar diezaion, belaunaldi arteko fusio gastronomikoko esperimentu bat proposatzera gatoz: milenialentzako egokiak diren osagaiz egindako zopa tradizionala, aditu batzuen esanetan 2018an arrakasta izango duten joeratan oinarrituta.

Osagaiak

  • Caldo casero. Puedes hacerlo tú o comprarlo hecho. En el mercado existen algunas opciones bastante fieles a las recetas tradicionales.
  • Dos o tres calabacines pequeños. Los usaremos para sustituir fideos de trigo refinado y tener una original sopa #glutenfree.
  • Semillas de chía.
  • Semillas de lino.
  • Cúrcuma.

Prestaketa

Jarri berotzen salda.

Garbitu eta zuritu kuiatxoak…

‘Fideo faltsu’ bihurtuko ditugu. Xafla finetan moztu ditzakegu eta, gero, xafla horiek zerrenda estu-estuetan moztu, juliana erara. Kiribilak egiteko eskuzko gailuak eta kuiatxoak forma horretan birrintzeko irabiagailurako osagarriak ere badaude.

Salda irakiten hasten denean, gure fideo faltsuak botako ditugu.

Minutu bat eskas, edo gutxiago, utziko dugu egosten. Sutatik kenduko dugu.

Kaikutan zerbitzatuko dugu, eta nahierara apaindu, kurkumaz eta txia eta lino haziez.